Christien Gutter | Fotograaf van abstract, architectuur en ander werk!

Wat is het verschil tussen opdracht fotografie en vrij werk?

Opdracht fotografie en vrij werk?

Het staat op mijn website; ik fotografeer niet alleen in opdracht, maar ik maak ook vrij werk. Zit daar nu eigenlijk verschil in? Nou, in de benadering in ieder geval wel. Lees verder wat het voor mij betekent.

Bijna iedere fotograaf heeft een eigen stijl van fotograferen. In de foto’s is heel vaak een rode draad te zien, iets dat kenmerkend is voor die fotograaf. Denk eens aan foto’s van Anton Corbijn. Ongetwijfeld zullen gedachten als zwart-wit en korrelig bij je opkomen. Zeg Frans Lanting en je denkt aan natuurfoto’s. Dat wat kenmerkend is voor een fotograaf kan hem zitten in de onderwerpen, in de stijl, in de composities, etc.

Maar wat doe je nu met hetgeen jou kenmerkt als fotograaf wanneer je fotografeert in opdracht? Ik zal vertellen hoe dat voor mij werkt.

Wanneer ik aan een opdracht werk

Wanneer ik met een klant een opdracht bespreek, luister ik goed naar wat hij wil. Dat is het centrale uitgangspunt. Ik maak de foto’s voor een ander, het gaat er om dat diegene van mij krijgt wat hij nodig heeft. Uiteraard kan ik wel tips geven over hoe ik het zie, maar uiteindelijk blijft dat wel van ondergeschikt belang, het is de wens van de klant die doorslaggevend is.

Je zou nu kunnen denken dat de fotograaf dan helemaal niet meer belangrijk is, dat die inwisselbaar is, omdat die alleen maar moet doen wat de klant wenst.

Zoals ik net beschreef heeft iedere fotograaf toch zijn eigen stijl. En dat is precies wat uiteindelijk het verschil kan maken voor de klant!

Wat in mijn werk telkens terugkomt, is mijn liefde voor geometrie. Voor lijnen, patronen en structuren. Voor reflecties, voor symmetrie. Voor het abstraheren van beelden. Dit maakt dat ik onbewust een bepaalde stijl heb ontwikkeld, welke ik niet zal kunnen verdoezelen wanneer ik fotografeer in opdracht.

Voorbeelden van opdrachtfoto's

Foto’s in opdracht van architect Rolf Botman

Anders Verbeeld - villa Andijk - aanzicht villa met zwemvijver
de reflectie van de villa in de vijver geeft iets extra’s aan de foto, waardoor het is meer is dan alleen een registratie
Anders Verbeeld - villa Andijk - detail schoorsteen
de keuze van de materialen en de afwerking verdient aandacht, waarbij ik gekozen heb om de nadruk op de lijnen in het ontwerp te leggen

Foto’s in opdracht van architect ME-2

Restaurant van Samcity Anders Verbeeld
het restaurant op hoogte met wijds uitzicht over de omgeving
Samcity in het blauwe uurtje
de hoogte wordt benadrukt en verbindt het gebouw met het talud ernaast

Vrij werk

Wanneer ik niet in opdracht fotografeer, maar voor mezelf, zijn de genoemde elementen (geometrie, reflecties, patronen, etc.) vaak nadrukkelijk te vinden in mijn foto’s, zoals in de volgende voorbeelden te zien is.

Anders Verbeeld | Wanneer facades elkaar ontmoeten
Anders Verbeeld | The Edge op de Zuidas
Anders Verbeeld | Heel veel ramen
Anders Verbeeld | Pontsteiger 2
Anders Verbeeld | Facade in Defense
Prachtig gebogen lijnenspel in het ontwerp van architect Calatrava
Anders Verbeeld | Trossen los 3
Anders Verbeeld | Verweerd hout diagonaal
Anders Verbeeld | Bananenblad

Dat wil niet zeggen dat ik nooit anders doe. Ik maak ook graag uitstapjes naar sportfotografie, maar dat is dan omdat mijn zoon korfbalt. Of ik maak foto’s op een familiefeest, omdat ik daarmee een jarige zo blij kan maken. De natuur, blijft ook een fijne plek om te fotograferen. Maar toch, vaak blijft ook daar wel iets van mijn stijl in doorschemeren.

Delen? Graag!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.