Christien Gutter | Fotograaf van abstract, architectuur en ander werk!

De school van Jan Duiker

Het favoriete ontwerp van Rolf Botman

Uitdaging

Ze maken zelf de mooiste ontwerpen, maar wat is nu hun favoriete ontwerp?
Met deze vraag bel ik architecten.
Mijn uitdaging: hoe zou ik dat in beeld kunnen brengen?

“Je woning moet als een maatpak zitten”

Ik ben op bezoek bij Rolf Botman van het gelijknamige architectenburo. Rolf zijn roots liggen in Wervershoof, maar tegenwoordig woont hij op een prachtige stek in Andijk.

Zijn buro heeft een grote diversiteit aan projecten, van villa’s voor particulieren tot verbouwingen van supermarkten. Van woningbouwprojecten tot nieuwbouw van kantoren. Met als basisprincipe een zorgvuldig ontwerp met de juiste materiaalkeuze en aandacht voor detail. Wordt hieraan voldaan, dan zit het resultaat als een maatpak!

Ik vraag Rolf naar zijn favoriete ontwerp. Mooie ontwerpen zijn er altijd al geweest, het is moeilijk om een favoriet te kiezen. Gegrepen door de lessen bouwkunstgeschiedenis uit zijn schooltijd, werd Rolf bewonderaar van het Nieuwe Bouwen. Daarom weet Rolf een ontwerp te noemen wat bijzonder is, en niet eens zo erg bekend.

De eerste openluchtschool voor het gezonde kind

Het betreft de Openluchtschool in Amsterdam. Het complex bestaat uit een schoolgebouw op een binnenterrein, en een poortgebouw aan de Cliostraat in Amsterdam-Zuid. Het wordt gerekend tot de stroming van het Nieuwe Bouwen en is een rijksmonument.


Jan Duiker is de architect

In 1927 werd de Vereniging voor Openluchtscholen voor het Gezonde Kind opgericht. In datzelfde jaar gaf de vereniging aan architect Jan Duiker de opdracht om een openluchtschool te ontwerpen. Het idee hierachter was dat frisse buitenlucht goed is voor de gezondheid van het kind.


School op een binnenterrein

De Amsterdamse schoonheidscommissie vond het ontwerp van Duiker echter te veel uit de toon vallen met het Plan Zuid van Berlage en verwees het gebouw daarom naar een binnenterrein.
In 1930 werd het hoofdgebouw opgeleverd

Heerlijk die lijnen!

Ik bezocht de school op een heldere zonnige middag in februari. Een bijzonder gebouw op een bijzondere plek. Met dank aan de school dat ik gelegenheid kreeg om te fotograferen.

Delen? Graag!
Bogen in het interieur van de beurs van Berlage

De beurs van Berlage

Het favoriete ontwerp van Arné Peeters Uitdaging Ze maken zelf de mooiste ontwerpen, maar wat is nu hun favoriete ontwerp? Met deze […]

Delen? Graag!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.