Christien Gutter | Fotograaf van abstract, architectuur en ander werk!

De beurs van Berlage

Het favoriete ontwerp van Arné Peeters

Uitdaging

Ze maken zelf de mooiste ontwerpen, maar wat is nu hun favoriete ontwerp?
Met deze vraag bel ik architecten.
Mijn uitdaging: hoe zou ik dat in beeld kunnen brengen?

“Frank Lloyd Wright”

Deze keer belde ik Arné Peeters, architect/eigenaar bij TPAHG architecten in Hoorn. TPAHG architecten bestaat 40 jaar en heeft een brede orderportefeuille, waarbij restauratie, herbestemming en bouwen voor de zorg de specialisaties zijn.

Het bleek een lastige vraag voor Arné te zijn, er zijn immers zoveel prachtige ontwerpen. Nadat Arné er even over nagedacht heeft, hebben we een leuk gesprek gehad over zijn loopbaan, zijn voorbeelden en over zijn favoriete ontwerpen.

Arné wist al jong dat hij architect wilden worden, hij werd getriggerd door het werk dat hij van Frank Lloyd Wright zag. In 1994 studeerde hij af aan de TU in Eindhoven en inmiddels is hij al heel wat jaren werkzaam in Hoorn.

Met zijn liefde voor de ontwerpen van Frank Lloyd Wright is het niet verwonderlijk dat hij ook houdt van het stadhuis in Hilversum, ontworpen door Dudok en de Beurs van Berlage in Amsterdam. Op deze beurs zoomen we verder in.

Omgeving

“Het gebouw voegt zich naar de plek waar het staat, qua schaal en verhouding.” Het is voor Arné essentieel dat een gebouw moet aansluiten op zijn omgeving, want samen maak je de omgeving.

Op deze foto is goed te zien wat Arné bedoelt. De verdeling van deze gevel is in zodanige smalle vlakken, dat het overeenkomst met de huisgevels aan de overzijde van de straat.

openbare ruimte

“Een gebouw is dienend, functioneel. Niet alleen voor de gebruikers, maar het metselwerk aan de buitenkant van het gebouw is als het ware wand aan de woonkamer van de openbare ruimte, de huid van het gebouw. De voorgevel van een gebouw is de muur van de openbare ruimte.”

De noordzijde heeft een gevarieerd silhouet, van afstand gezien lijkt de gevel een gecomprimeerde stad, compleet met poortgebouwen, stadsmuur, geveltoppen en toren.

aandacht voor details

“Het is een ontwerp waar aandacht aan is geschonken, Berlage had aandacht voor details.” Deze aandacht komt ook in het interieur goed naar voren, getuige deze beelden.

Buiten- en binnenkant passen bij elkaar

“Bij dit gebouw is er ook duidelijk een relatie tussen de vormen en details aan de buiten- en binnenkant.” Dat zien we in de trappen, de bogen en het metselwerk:

Ik begrijp dat de Beurs van Berlage één van Arné’s favoriete ontwerpen is.

Ondanks dat het een enorm gebouw is, voelt het niet als een kolos in de stad. En waar je je ook bevindt in of om het gebouw, je ziet dat alles tot in de puntjes uitgedacht is.

Delen? Graag!
Onderwerp: Eerste openluchtschool voor het gezonde kind in Amsterdam. Architect: Jan Duiker. Fotograaf: Christien Gutter

De school van Jan Duiker

Het favoriete ontwerp van Rolf Botman Uitdaging Ze maken zelf de mooiste ontwerpen, maar wat is nu hun favoriete ontwerp? Met deze […]

Delen? Graag!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.