Christien Gutter | Fotograaf van abstract, architectuur en ander werk!

Avondfotografie is fun

Avondfotografie is fun

Een ontzettend leuke tak van sport binnen de fotografie vind ik de avondfotografie. Vooral in steden is de sfeer van een avondopname zoveel anders dan wanneer dezelfde foto met daglicht zou zijn gemaakt. Wanneer de verlichting binnen gebouwen aan is, toont dat al heel anders. Als het even meezit wordt het gebouw ook nog buiten uitgelicht. Neem daarbij ook de straatverlichting en eventuele reflecties in water mee en je hebt een ideale plek om te fotograferen.

Anders Verbeeld | Skyline Rotterdam
Avondopname van de Erasmusbrug in Rotterdam

Ik maak gebruik van HDR

Natuurlijk zijn er wel ‘spelregels’ om een avondfoto een mooie foto te laten worden. De contrastverschillen tussen de onverlichte delen en datgene wat wel verlicht is, is zo groot dat een camera al snel de weg kwijt is.
Daarom maak ik meestal meerdere opnamen met meerdere belichtingen die ik achteraf samenvoeg, zodat er goed gebalanceerd eindresultaat ontstaat.

Het blauwe uurtje

Het mooiste moment om avondfoto’s te maken is eigenlijk na zonsondergang, gedurende het blauwe uurtje. De lucht kleurt dan donkerblauw op de foto.

Wordt de foto later genomen, dan is de lucht niet ‘gewoon’ zwart, maar vaak wat vreemd gekleurd door al het licht dat in de omgeving geproduceerd wordt. Vooral wanneer het bewolkt is, het omgevingslicht wordt dan teruggekaatst door de wolken.  Op heldere dagen en wanneer de afstand tot het gefotografeerde onderwerp groter is, valt dit gelukkig wel mee, zoals uit de derde foto blijkt:

Maar wie nu denkt dat je perse naar een wereldstad moet om mooie avondfoto’s te maken, nog even een geruststelling. Dat is namelijk echt niet nodig hoor, deze foto heb ik gemaakt in mijn eigen woonplaats Hoorn.

Anders Verbeeld | Avondopname Hoorn
De Waag op de Rode Steen in Hoorn
Delen? Graag!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.